Het Journalistieke Interview

Factsheet

Interviewen leren van de beste interviewers van Nederland? Oprecht nieuwsgierig zijn leer je niet in een cursus; uw vakmanschap vergroten wel. De cursus is bedoeld voor journalisten, verslaggevers, communicatiemedewerkers en (tekst)schrijvers.

Bij de cursus Het Journalistieke Interview werkt u afwisselend met een trainer en krijgt u masterclasses van journalisten. In de cursus leert u dat interviewgedrag ten dele voorspelbaar is en dat verrassend eenvoudige ingrepen volstaan om de geïnterviewde te verleiden meer te antwoorden. Leer beter omgaan met onbereidwillige bronnen, verbeter interviews met bereidwillige bronnen en zorg dat u na een interview betere informatie hebt.

Hoe kreeg Nieuwsuur een interview met de Syrische president Assad, in oorlogstijd? Vraag het de redacteur die een half jaar voorbereidingstijd nodig had en het interview regelde.

Van interviews over grote politieke schandalen tot een gesprek over de inrichting van een woning: interviewers willen controle. Hoe houden bijvoorbeeld Frénk van der Linden en Inki de Jonge de regie en wanneer laten ze de teugels - gedoseerd - vieren? Wat is het verschil in aanpak tussen bijvoorbeeld Janine Abbring en Coen Verbraak?

Wat u leert

Interviewen leer je niet tijdens een cursus. Wat leer je dan wel? In de cursus Het Journalistieke Interview verbetert u uw interviewvaardigheid. U analyseert uw eigen interviewkwaliteiten en de interviewtechnieken van journalisten die werken voor en achter de schermen, voor televisie of voor kranten, voor nieuwsrubrieken of documentaires. Zo verfijnt u uw eigen interviewstijl. 

En natuurlijk leert u psychologische gedragspatronen kennen. U leert wat interviewers doen om een gedetailleerder verslag van een gebeurtenis te krijgen. U leert wat interviewers doen in de minuut voor een gesprek spaak loopt. U leert hoe beperkt mensen in staat zijn leugens te herkennen tijdens een interview.

Van provocerend interviewen tot coöperatief interviewen: u leert verschillende stijlen kennen en uiteraard krijgt u voorbeelden te zien, te horen en te lezen van interviewers die met deze stijlen verbonden zijn.

Leer wat interviewers bespreken vlak na een interview, waar ze met (bijna) niemand over spreken en wat ze vervolgens in elk gesprek toepassen. 

 

Data:

Najaar 2018: 2 november t/m 14 december
Voorjaar 2019: 8 maart t/m 26 april
Er zijn in totaal zeven bijeenkomsten, telkens op vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur.

Kosten: € 1095 (vrij van btw)
Prijsinformatie:

Dit bedrag is inclusief studiemateriaal (prijswijzigingen voorbehouden).

Locatie: Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Omvang: Na het succesvol afronden van deze cursus krijgt u een certificaat. Een certificaat van Centrum voor Communicatie & Journalistiek, Hogeschool Utrecht garandeert dat u met succes uw vaardigheden op post-hbo-niveau heeft verbeterd.
Toelatingseisen:

Hbo-niveau.

Centrum voor communicatie en Journalistiek

Telefoon: 088 - 481 35 00
E-mail:  ccj@hu.nl
Website: www.ccj.hu.nl
Facebook: facebook.com/ccj.hu/
Twitter: @CCJHU
Instagram: instagram.com/ccj.hu/
LinkedIn: linkedin.com