Creatief schrijven

Factsheet

Een cursus creatief schrijven volgen bij Hogeschool Utrecht? Dat klinkt alsof u creativiteit aan kunt leren. Alsof het een vaardigheid betreft die u tijdens enkele lessen creatief schrijven aan kunt leren. Inclusief creatieve schrijftechnieken waarbij u bewust bekwaam betere teksten schrijft en tegelijkertijd ook nog eens meer plezier beleeft aan het recursieve schrijfproces. 
Klinkt te mooi om waar te zijn? Toch is dit precies wat u leert tijdens de cursus Creatief Schrijven. Leer creëren op het hoogste niveau van een creatieve schrijftrainer die de creatieve inzichten zelf dagelijks in de praktijk toepast. 

Creatief schrijven: voor wie?

Van ervaren journalisten tot voorlichters, communicatiemedewerkers, copywriters, speechwriters, ghostwriters, beginnende boekschrijvers en andere professionele en hobbymatige tekstschrijvers: elk jaar leren tientallen de creatieve kneepjes van het schrijfvak. 

Literaire en zakelijke teksten schrijven

In de cursus komen alle aspecten van creatief schrijven aan bod. Zo oefent u met literaire technieken en past u deze toe op zakelijke teksten. Ook leert u hoe geavanceerde stijfliguren werken en past u inversie toe op informele teksten. Waarom? Het creatieve brein van de lezer verzet zich. Denk vooral niet aan het bed waarin u  vanochtend wakker werd. Niet doen. Waar denkt u aan?

Samen creativiteit ontdekken en toepassen

Toegegeven, het is heel makkelijk om de verbeterpunten in een tekst te benoemen. Maar het vereist veel meer inzicht om creatieve kwaliteiten te identificeren. Dit is dan ook precies wat u leert in de cursus. Creativiteit identificeren, benoemen en vervolgens zelf toepassen. In een volledig veilige omgeving. Uiteraard. Want ook u weet: creatief schrijven is uzelf blootgeven. De allerbeste schrijvers zijn immers...kwetsbare schrijvers.

Omgekeerde retoriek inzetten en de lezer subtiel overtuigen? Samen met uw medecursisten ontdekt u hoe het werkt en wat de toegevoegde waarde is van creatief schrijven. Tijdens tien volledig interactieve lessen ontdekt u nieuwe invalshoeken voor teksten en leert u experimenteren. 

Elke dag schrijven 

De huiswerkopdrachten behandelen wekelijks verschillende schrijfthema’s, bijvoorbeeld schrijven van binnenuit en schrijven van buitenaf, selectieve waarneming, tekst en sub-tekst en nog veel meer. Belangrijk onderdeel van de cursus Creatief Schrijven is dat u ‘schrijfrobuust’ wordt door dagelijks (vijf keer per week) te schrijven. Dit doet u met de ‘elkedagschrijfopdrachten’.

Het is een open deur, maar toch: creatief schrijven leert u het beste door het veel te doen. Heel veel. Practice makes almost perfect... Zo schreef Shakespeare zijn teksten ook niet in een keer perfect. Oefening baart kunst en een tekst kan altijd beter. Creatief zijn of niet creatief zijn, dat is de vraag die een creatieve schrijver het liefst beantwoordt met interne retoriek en gestapelde dialoogstijl. Wat dit inhoudt? Dat leert u tijdens de cursus Creatief Schrijven.

Creatief schrijven bij Centrum voor Communicatie & Journalistiek, Hogeschool Utrecht

De opleiding Creatief Schrijven bij CCJ behoeft nauwelijks uitleg. Jaarlijks volgen tientallen cursisten de cursus Creatief Schrijven en schrijven de sterren van de hemel. ‘Nooit gedacht dat ik mijn teksten op zoveel verschillende manieren beter kan maken...’ Zo luidt een van de reacties van cursisten.

Meer weten over de cursus Creatief Schrijven?

Bij De opleiding  leest u alles over de details van de opleiding Creatief Schrijven - Hogeschool Utrecht. Heeft u na de cursus Creatief Schrijven de smaak te pakken? Kijk bij Na deze opleiding  welke cursus u aansluitend kunt volgen. Hint: kijk vooral bij Copywriting

 

Data:

Najaar 2018

Maandagavond 1 oktober t/m 17 december
Tijd: 19.00-22.00 uur

Kosten: € 1295 (vrij van btw)
Prijsinformatie:

Dit bedrag is inclusief studiemateriaal.

Locatie: Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Omvang: Tien bijeenkomsten. Na het volgen van deze cursus krijgt u een certificaat van deelname.
Toelatingseisen:

HBO niveau
Deelname is afhankelijk van selectie. Graag ontvangen wij uw cv.

Groepsgrootte: Maximaal twaalf deelnemers.
Open avond: Tijdens de open avond maken wij graag kennis met u. In een persoonlijk gesprek beantwoorden we al uw vragen en kijken we samen welk traject het beste bij u past. Lees meer over de open avond.

Centrum voor communicatie en Journalistiek

Telefoon: 088 - 481 35 00
E-mail:  ccj@hu.nl
Website: www.ccj.hu.nl
Facebook: facebook.com/ccj.hu/
Twitter: @CCJHU
Instagram: instagram.com/ccj.hu/
LinkedIn: linkedin.com

 

Koningsbergerstraat 9

Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht 
 
Exterieur Koningsbergerstraat

Locatie-informatie

Opleidingsoverzicht

Bezoekers bekeken ook:
 

Informatief schrijven
Copywriting
Schrijven voor het web
Storytelling
Narratieve journalistiek
 

Bekijk het totale cursusaanbod communicatie en journalistiek

Bekijk het overzicht