Chemie

In het kort

Dat goede chemische analyses van groot belang zijn, ervaart u dagelijks in de praktijk. Met de hbo-opleiding Chemie deeltijd zet u een nieuwe stap in uw carrière als chemisch analist. U wordt een expert op het gebied van nieuwe analysemethoden en de implementatie van nieuwe analytische technieken. Ook kunt u voortaan bestaande procedures gaan verbeteren. De studie leidt u op tot een nauwkeurig chemisch analist die op verschillende niveaus onderzoek kan doen.

Het curriculum is opgebouwd uit zogenaamde 'binnenschoolse' en 'buitenschoolse' leeractiviteiten. De binnenschoolse leeractiviteiten bestaan uit theorielessen, vaardigheden en projecten. Daarbij is er met name veel aandacht voor de diverse chemische vakgebieden zoals analytische chemie, organische chemie, fysische chemie en biochemie. Daarnaast komen in de opleiding ook andere disciplines aan bod, zoals bijvoorbeeld wiskunde, statistiek en chemometrie en wordt er aandacht besteed aan vaardigheden op het gebied van communicatie, literatuuronderzoek en projectmanagement. De buitenschoolse leeractiviteiten zijn leeractiviteiten die u op uw eigen werkplek uitvoert. Het gaat dan om vijf kleinere opdrachten die betrekking hebben op uw relevante werkervaring, een stageopdracht halverwege de studie en een afstudeeropdracht aan het einde van de studie. Met deze afstudeeropdracht moet u aantonen dat u het eindniveau van de opleiding heeft bereikt. Deze afstudeeropdracht voert u in het laatste half jaar van uw studie op uw eigen werkplek uit, u volgt dan geen lessen meer op school.

Na het afronden van uw opleiding mag u de titel ingenieur (ing.) of BSc (Bachelor of Science) voeren. U kunt aan de slag als chemisch analist op hbo-niveau in laboratoria in de chemische industrie (bijvoorbeeld bij Shell of Abbott) of in researchlaboratoria van bijvoorbeeld TNO of het RIKILT. De kans op een passende baan is groot. Voor veel studenten geldt dat ze kunnen doorstromen naar een hogere functie. Studenten ervaren de studielast van twintig uur als zwaar, dus houd er rekening mee dat dit te combineren moet zijn met uw werk en privéleven.

Past deze opleiding bij u? En waarom zou u deze studie bij de HU doen? Lees meer hierover bij de opleiding. Benieuwd naar het beroepsperspectief en de mogelijkheid door te studeren? Kijk dan bij na deze opleiding.

Data:

Deze opleiding start jaarlijks in september.

Kosten: € 1800 (vrij van btw)
Prijsinformatie:

De hoogte van het collegegeld is op jaarbasis en afhankelijk van verschillende factoren zoals opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal), nationaliteit en een eerder behaalde graad. Aan de hand van de collegegeldmeter berekent u welk collegegeldtarief voor u van toepassing is.

Daarnaast moet u rekening houden met ca. € 1200,- voor studiemateriaal voor de gehele studie.

Locatie: Heidelberglaan 7 Utrecht
Omvang:

De totale opleiding heeft een omvang van 240 ECTS-credits. 1 ECTS-credit staat gelijk aan een studielast van 28 uur.

Toelatingseisen:

U wordt toegelaten tot de hbo-deeltijdopleiding Chemie als u in het bezit bent van een mbo-diploma Chemie op niveau 4. Een baan in een bij deze studie passende functie is een vereiste. Een aantal jaar werkervaring in het chemisch werkveld, voordat u aan de deeltijdstudie begint, vergroot de kans op succes. Heeft u een andersoortig maar vergelijkbaar diploma, dan kunt u contact opnemen met de onderwijscoördinator van Chemie deeltijd, Gert Legemaat, via gert.legemaat@hu.nl.

Wat vinden studenten ervan?

Gerard Boots (49), derdejaarsstudent Chemie
"Naast vakkennis leer je ook projectmatig werken en rapporten schrijven."
Lees verder >>

Kim ' t Lam, derdejaarsstudent Chemie
"Zelfdiscipline en een goede motivatie zijn erg belangrijk tijdens deze opleiding."
Lees verder >>

Rani Bisoen (28), vierdejaarsstudent Chemie
"Voor deze opleiding is het handig om kennis op mbo-niveau te hebben."
Lees verder >>

Student Service Desk

Openingstijden/bereikbaar:
Werkdagen van 09:30-16:30 uur.
E-mail: info@hu.nl
Telefoon: 088 - 481 81 81
Twitter: @HU_Utrecht
Facebook: facebook.com/hogeschoolutrecht
Whatsapp: 06 - 34101698

Heidelberglaan 7

Heidelberglaan 7
3584 CS Utrecht

Heidelberglaan 7

Locatie-informatie

Subsidieregeling Praktijkleren

Subsidie bij het volgen van een deeltijd of duale technische opleiding?

Vanaf 1 januari 2014 kunnen werkgevers voor subsidie aanvragen voor werknemers die een deeltijd of duale technische opleiding volgen.

Meer informatie