Student Wim van Engelen

"Ik ben een probleemoplosser. En mijn bedrijf had een structureel kwaliteitsprobleem dat we maar niet naar tevredenheid kregen opgelost."

Wim van Engelen"Daarom ben ik op een ongebruikelijke manier op zoek gegaan naar een oplossing. De beschrijving van de Master Integrale Product Ontwikkeling gaf me de indruk dat ik aan de hand van het studieprogramma zou kunnen toewerken naar een oplossing.

En dat is gelukt! Tijdens mijn studie was ik dus duidelijk “a man on a mission”.

Het eindresultaat van mijn thesis was de praktische toetsing van een door mij ontwikkelde 3-stappen methode (IDOLLSS®) in twee Product Ontwikkel projecten, waarmee de faalkosten van mijn bedrijf met minimaal 90% werden gereduceerd. Een percentage waarmee ik mijn Masterstudie wel 50 keer heb terugverdiend.

Maar mijn thesis resultaat was niet het enige. Ook de module opdrachten hebben de nodige resultaten opgeleverd voor mijn bedrijf:

  • Projectvoorbereidend marktonderzoek t.b.v. fotogrammetrisch inmeten van trappen in woonhuizen aan de hand van de QFD-methode leverde inzicht in de werkelijke klantwensen. Het meetsysteem is inmiddels op de markt.
  • Value Engineering op productsamenstelling leverde een reductie op 43% in materiaalkosten en 60% op assemblagetijd.
  • Onderzoek en advies inzake improving performance van de afdeling Product Ontwikkeling. De verbetervoorstellen  zijn opgenomen in de automatische workflows van het Product Lifecycle Management systeem.
  • Toepassing van de SIT-creativiteitsmethode resulteerde in het winnen de worldwide company ideas award, een prijs van 5000 Euro, en een gedeeltelijke toepassing van het idee in een nieuw product.

Ook bedrijven van collega-studenten profiteerden van de deelname in projecten:

  • Een besparing in onderhoudskosten bij de spoorwegen van 10 mln Euro door het enerzijds toepassen van andere remblokken, en anderzijds het aantonen van misbruik van het product aan de hand van de methodes van Cooper.
  • Een voorstel voor het omschakelen van leveren van standaard producten naar klantspecifieke producten (vraaggestuurde productie) voor een fabrikant van professioneel kantoor meubilair.

Deelname aan de Master Integrale Product Ontwikkeling was een professioneel feest. Het heeft me niet alleen een toolbox aan bestaande praktische methoden opgeleverd, maar het heeft me ook geleerd om methoden verder te ontwikkelen en aan te passen voor andere dan de oorspronkelijke toepassing.

Dat heeft geleid tot de 4-stappen IDOLLSS®  methode voor het Foutvrij maken van Processen. Die pas ik nu met succes toe als consultant via m’n eigen bedrijf Eensteen Professional Support.

Werk genoeg, want welk bedrijf wil er nu niet in 4 stappen naar een faalkostenreductie van minmaal 90%..."

Wim van Engelen, alumnus Master of Engineering