Testimonial Iris Voorend (alumna orthopedische manuele therapie)

Het volgen van een masteropleiding heeft een bredere interesse in wetenschappelijk onderzoek in mij aangewakkerd, waarvan ik altijd dacht “dat is niets voor mij”. Ik ben nieuwsgieriger geworden en vraag mezelf vaker af hoe iets werkt, waarna ik zelf ga uitzoeken of aan iemand vraag. Ook in mijn privéleven ben ik veel kritischer gaan nadenken.

Iris VoorendKlinisch redeneren 

Ik had tijdens de bachelor fysiotherapie al een sterke interesse in diagnosticeren en klinisch redeneren. Eén van de redenen om manuele therapie te gaan studeren, was om deze vaardigheden te verbeteren en complexere casuïstiek aan te kunnen. Daarnaast wilde ik de vaardigheden die ik tijdens het behandelproces kan inzetten uitbreiden, wat met de verschillende manueeltherapeutische skills zeker gelukt is. Ik heb een grote ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van klinisch redeneren. Dit merk ik tijdens het zoeken en lezen van wetenschappelijke literatuur, maar ook in omgang met collega’s en andere specialisten. Ook heb ik veel ervaring opgedaan in de samenwerking met andere disciplines en specialisten.

Studielast

De studielast en het werktempo zijn redelijk hoog, dus het is belangrijk om goed te kunnen plannen. Als je eenmaal achter de feiten aan gaat lopen is het moeilijk om alles weer in te halen. Daarnaast is het belangrijk om goed te kunnen samenwerken. Bij veel modules werk je in studiegroepjes waarbij iedereen elkaar ondersteunt en nodig heeft in het leerproces. De wekelijkse contacturen geven een prettige continuïteit aan de studie, waarbij een lesluwe dag in het rooster vaak wat lucht geeft voor zelfstudie, oefenen of gewoon vrije tijd. Ik werkte ongeveer 30 uur per week naast mijn studie en dat was goed te doen. Er bleef genoeg tijd over voor zelfstudie en oefengroepjes, maar ik moest alsnog goed plannen om ook vrije tijd over te houden. Bij studiegenoten heb ik gezien dat het pittig is om de opleiding te combineren met een gezinsleven met kinderen, maar dat het niet onmogelijk is. 

Kwaliteit

Het onderwijs is van hoog niveau. De kerndocenten hebben verschillende specialisaties en veel ervaring. Daarnaast zijn de lessen van de gastdocenten, uit de top van hun vakgebied, erg inspirerend en uitdagend. De lessen over o.a. statistiek zijn pittig, maar goed te volgen waardoor ik het écht ben gaan begrijpen. De opleiding is kleinschalig, met veel persoonlijk contact met de docenten. De docenten zijn goed bereikbaar en hebben oog voor de individuele leerprocessen. 

Aansluiting bij de praktijk

De vaardigheidslessen sluiten heel nauw aan op de beroepspraktijk, omdat er veel gebruik gemaakt wordt van casuïstiek. Tijdens de opleiding heb ik me ook direct ontwikkeld in mijn werk, door het geleerde meteen in de praktijk toe te passen.

Master Fysiotherapie

Specialisatie manuele therapie Over de opleiding