Testimonial Anne Roos van Vredendaal (alumna sportfysiotherapie)

Tijdens de opleiding leer je kritisch te kijken naar jezelf, naar behandelmethodes die je al jarenlang gebruikt en naar bestaande opvattingen en paradigma’s. Door nieuwe informatie denk je soms ineens anders over bepaalde vraagstukken. Dat vraagt naast de wil om nieuwsgierig te blijven ook de wil om eventueel te veranderen.

Anne Roos van Vredendaal

Kijken naar het hele plaatje

Nu ik terugkijk op mijn opleiding, valt me op dat ik niet alleen veel over sport maar ook veel op andere vlakken heb geleerd. Allereerst wilde ik natuurlijk kennis opdoen over sport in combinatie met fysiotherapie. Maar ik heb ook veel geleerd over de sporter zelf. Ik heb leren kijken naar het hele plaatje, de periodisering, de belasting van de sporter, de mentale en fysieke gesteldheid, de omgevingsfactoren en nog veel meer. Zo word je van fysiotherapeut ineens de verbindende factor in de revalidatie van de sporter. Je leert je dan ook kritisch op te stellen naar alle andere betrokken disciplines en te handelen als een professional in het web om de sporter heen.

Eigen interesses en skills

Je kunt de opleiding door middel van keuzevakken en casuïstiek zo sturen dat de lessen en de opdrachten perfect aansluiten bij je eigen interesses en skills. Mijn interesse ligt bij de breedtesport en sport bij verschillende doelgroepen.  Sportende kinderen, sport bij oncologische patiënten of chronisch zieken, kinderen met een beperking die sporten en topsport... dit is maar een greep uit de cases die we voorbij hebben zien komen. 

Breed geschoold

Het grootste pluspunt van de opleiding vond ik dat je door de jaren heen samenwerkt met studenten van andere specialisaties. In het eerste gedeelte van jaar 1 zit je in de klas met studenten die de opleiding tot manueel of psychosomatiek fysiotherapeut volgen. Zo word je breed geschoold en doe je specifieke kennis op van de andere specialisaties. Dit geeft je weer extra handvatten voor de behandeling van je sporters.

Kritischer kijken

Door de masteropleiding ben ik op een andere manier gaan werken. Ik ben kritischer gaan kijken naar mijn behaalde resultaten. Ook ben ik met meerdere disciplines gaan samenwerken waardoor de sporter meer in het middelpunt van de behandeling staat. Daarnaast ben ik meer naar de sporter toegegaan. Door onderzoeken tijdens de training of wedstrijd uit te voeren, kan ik precies zien waar er een blessure ontstaat.

Studiebelasting

De studiebelasting is goed te doen, als je voor jezelf de keuze maakt dat je opleiding prioriteit heeft. Natuurlijk kost het veel tijd en energie naast je werk en privéleven, maar als je voor jezelf tijd vrij maakt om te studeren en bij de les te blijven is het prima te doen. 

Kwaliteit

Ik vond de kwaliteit van de opleiding erg goed. Na elke module wordt er uitgebreid geëvalueerd wat er beter kan qua inhoud, lesgeven, studiebelasting en toetsen. Hier wordt ook daadwerkelijk rekening mee gehouden in de volgende module.

 

 

Master Fysiotherapie

Specialisatie manuele therapie Over de opleiding