Samenwerking met NIMA

De opleiding Commerciƫle Economie van Hogeschool Utrecht is een samenwerking gestart met NIMA, de beroepsvereniging en het exameninstituut op het gebied van marketing, communicatie en sales. Intensieve afstemming gaat ervoor zorgen dat studenten, bij afronding van de opleiding, naast een HU-diploma ook een NIMA-certificaat B1 Consumentenmarketing of Business Marketing ontvangen. De HU is de eerste hogeschool waarmee NIMA een dergelijke samenwerking heeft.

Het contact tussen NIMA en Commerciële Economie, dat eerder al vrij intensief was, is door de jaren heen wat losser geworden. Hogeschool Utrecht en NIMA vonden dat jammer. “Wat mij betreft is NIMA de nummer één partner voor ons”, aldus Arjan Schellinkhout, docent Marketing en Marketingcommunicatie. Het NIMA is en wordt door het werkveld gezien als benchmark.

Onderscheiden op de arbeidsmarkt

Yvonne Kanters, directeur van het Institute for Marketing & Commerce, Hogeschool Utrecht: “Wat ik belangrijk vind in deze samenwerking is dat onze studenten straks in het register staan en kunnen zeggen: ‘ik heb NIMA’. Zo kunnen ze zich onderscheiden op de arbeidsmarkt.” Al vanaf het eerste studiejaar worden studenten opgenomen in het NIMA-register, na het afronden van het tweede studiejaar ontvangen studenten een NIMA A-certificaat en na afronding van de opleiding een NIMA B1-certificaat.

Aansluiten bij het werkveld

“We leiden niet meer op tot één functie. Je moet als professional steeds wendbaarder worden. Als je kijkt naar de advertenties, zie je dat het steeds meer gaat om strategie”, aldus Kanters. “En strategie kunnen bepalen is belangrijk in diverse functies. Intensief contact met het werkveld, onder andere via NIMA, helpt ons om aan te blijven sluiten bij die veranderende arbeidsmarkt.” Maar andersom werkt het ook: de beroepsvereniging gaat met haar netwerk zorgen voor interessante praktijkervaringen, zoals gastcolleges, bedrijfsbezoeken, stage- en afstudeerplaatsen.