Eva Osinga-Dubbelboer

Ik ben Eva Osinga-Dubbelboer. Ik ben in 2012 afgestudeerd op restauratie aan faculteit bouwkunde van de TUDelft. Daarna heb ik twee jaar bij TAK architecten gewerkt, waar ik vooral bouw- en cultuurhistorisch onderzoek heb gedaan. Toen mijn contract daar in 2014 niet verlengt kon worden, ben ik gaan denken hoe ik verder wilde. Mijn hart lag meer bij het onderzoek dan bij het ontwerpen, dus ik besloot mij verder te gaan specialiseren in het bouwhistorisch onderzoek.

Eva Osinga-DubbelboerDe post-HBO opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg aan Hogeschool Utrecht leek me een mooie aanvullende opleiding in deze richting. In september 2014 ben ik met de opleiding begonnen en dat beviel meteen goed. Daarnaast ben ik in oktober 2014 mijn eigen bedrijf begonnen als freelance bouwhistoricus en architect. De flexibiliteit van een eigen bedrijf en daarnaast deze opleiding, ervaar ik als een perfecte combinatie. Ik ben nu al weer op de helft van het tweede jaar waarin ik mij specialiseer in de bouwhistorie. De kennis en vaardigheden die ik bij de opleiding op doe, kan ik vaak meteen in mijn werk toepassen. Deze combinatie zorgt dat de grote hoeveelheid informatie goed beklijft en dat ik mij snel ontwikkel. Dat de studenten van de opleiding allerlei verschillende achtergronden hebben, zorgt voor interessante en leuke discussies en gesprekken. Ik zal dit zeker missen als de opleiding straks afgelopen is.

Eva heeft in het kader van deze opleiding een artikel geschreven over een onderzoek van de studenten van de post-HBO opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg van Hogeschool Utrecht. Het betreft het interieur van 15d'-eeuwse huis Oldengaerde. Elke student deed interieurhistorisch onderzoek naar een specifieke kamer in het huis . De bevindingen werden vervolgens in een breder perspectief geplaatst, door deze te relateren aan de tot dusver bekende bouwgeschiedenis van bet huis .