Sociale Veiligheid

Ben jij leraar of begeleider in het regulier, speciaal onderwijs of voortgezet (speciaal) onderwijs? En wil je leerlingen leren begeleiden die speciale, complexe onderwijsbehoeften hebben? Dan is de mastermodule Sociale Veiligheid de opleiding voor jou.

Cursus Sociale Veiligheid: student in gesprek in de leeromgeving

In deze mastermodule staan verschillende perspectieven op sociale veiligheid centraal, in het bijzonder agressie, pesten in het onderwijs en radicalisering. Jij maakt niet alleen kennis met de theorie die er is op dit gebied; je leert ook wat je moet doen als je slachtoffer of getuige bent van agressief gedrag of geconfronteerd wordt met schadelijke denkbeelden. Interventies spelen een belangrijke rol.

Handig om te weten

Startmoment 14 september 2024 (Utrecht), 16 november 2024 (Utrecht) en 8 februari 2025 (online)
Lesdata September 2024 (Utrecht): 14 en 28 september en 12 oktober
November 2024 (Utrecht): 16 en 30 november en 14 december
Februari 2025 (online): 8 februari en 8 en 22 maart

Alle lestijden zijn van 10.00 -16.00 uur
Studie-investering De totale studiebelasting is 140 uur
Kosten

€ 690 (vrij van btw)

Deelnemers 15 - 25
Locatie Padualaan 97 Utrecht , Incompany
Diploma Certificaat met de studie-investering (140 uur)

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Opleidingsinhoud

Sociale veiligheid draait erom dat iedereen zich op zijn gemak voelt in het contact met de mensen om hem heen. In de mastermodule Sociale Veiligheid ga jij je verdiepen in dit vraagstuk en bedenk je hoe het vorm krijgt op jouw school. Tijdens drie cursusdagen doe jij de essentiële kennis en vaardigheden op.

In deze mastermodule staan verschillende perspectieven op sociale veiligheid centraal, in het bijzonder agressie, pesten in het onderwijs en radicalisering. We kijken naar de definities van deze onderwerpen en gaan in op verschillende benaderingswijzen, zoals het ecologisch kader, sociale informatieverwerkingsprocessen, de oplossingsgerichte benadering en een probleemgerichte blik. Zo leer jij een onderbouwde visie formuleren die jouw handelen richting geeft. Onderwerpen als groepsprocessen, machteloosheid, kwetsbaarheid en zelfeffectiviteit komen ook aan bod. Net als effectieve interventies.

Deze module bevat een afwisseling van onderwijsvormen. Je kunt hierbij denken aan klassikale informatieoverdracht, werken in een blended leeromgeving en werkgroepen. Blended learning is een didactisch concept dat leren in de klas, op de werkplek, in leerteams, individueel en digitaal combineert. Zo kun jij onderwijs veel flexibeler volgen.

  • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving, begeleiding van leerlingen, de leraar als persoon.
  • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het werken in en voor de organisatie, met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega's, kenniscirculatie, de leraar als participant in de verandering.
  • Eindkwalificaties die betrekking hebben op het professioneel handelen en beroepsontwikkeling, met aandacht voor een onderzoekende houding, maatschappelijk besef, reflectie en ontwikkeling.

Toelating

De mastermodule Sociale Veiligheid is bedoeld voor leraren in het regulier onderwijs, speciaal onderwijs of voortgezet (speciaal) onderwijs. Je kunt deze opleiding volgens als je een bachelordiploma hebt.

Docenten

De docenten hebben hun sporen verdiend in de onderwijspraktijk én een specialistische opleiding gevolgd op academisch niveau. Deze combinatie zorgt ervoor dat onze mastermodule optimaal aansluit op de praktijk van vandaag de dag.

Na deze opleiding

Als je de mastermodule Sociale Veiligheid hebt voltooid, krijg je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Je beheert na deze opleiding de theorie op het gebied van sociale veiligheid en weet hoe je voor een veilige sfeer kan zorgen op jouw school. Zo kun je interventies effectief inzetten en je eigen rol kritisch evalueren om zo te zorgen voor verbetering.

Heb je na deze module de smaak te pakken? Studeer dan verder voor je mastertitel, bijvoorbeeld met de Master Educational Needs in deeltijd. Deze opleiding is in nauwe samenwerking met de praktijk ontwikkeld.

  • Je kunt werken met en voor leerlingen, met aandacht voor leer- en leefomgeving en begeleiding.
  • Je kunt werken met aandacht voor schoolontwikkeling, begeleiding van collega's, kenniscirculatie, en je ziet jezelf als participant in de verandering.
  • Je hebt je een onderzoekende houding eigen gemaakt en je maatschappelijk besef en reflectie vergroot.

Overige informatie

De mastermodule Sociale Veiligheid kost € 690, vrij van btw.

Als je deze module volgt kan je in aanmerking komen voor een vergoeding via prestatieboxen.

Jouw praktijk staat centraal in deze module. Je kunt eigen cases inbrengen en wat je leert meteen inzetten op je werk.

Je kunt de cursus afronden met een toets. Als je voor deze toets een voldoende beoordeling ontvangt van een examinator van de opleiding, ontvang je een certificaat met de studie-investering (140 uur). Als je de cursus volgt, zonder dat je deze met een (voldoende) toets afrondt, kun je een bewijs van deelname (60 uur) ontvangen.

Waarom Sociale Veiligheid bij de HU?

  • Krijg les van onderwijsexperts

    We hebben jarenlang kennis en ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van leren, gedrag en begeleiden in het onderwijs.

  • Volg een praktijkgerichte cursus

    Wij geven je handvatten en nieuwe ideeën die je de volgende dag meteen al in praktijk kan brengen.

  • Een centrale leslocatie

    Waar je ook vandaan moet komen, Padualaan 97 in Utrecht is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of de auto.

Certificering Sociale Veiligheid

De mastermodule Sociale Veiligheid is onderdeel van de door het NVAO geaccrediteerde Master Educational Needs.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Leslocatie Hogeschool Utrecht Padualaan 97

Interesse in de opleiding Sociale Veiligheid?