Master Fysiotherapie

Factsheet

Bent u fysiotherapeut of oefentherapeut en wilt u een op de praktijk gerichte specialist op masterniveau worden? Bij de masteropleiding Fysiotherapie van Hogeschool Utrecht leert u om, binnen een specialisatie, adequaat diagnoses te stellen en te behandelen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat u kritisch leert omgaan met de beroepspraktijk en deze verder helpt ontwikkelen. Dat laatste is een belangrijke mastercompetentie. 

Waarom een master?

Tegenwoordig worden in vacatures bijna altijd masters (in opleiding) gevraagd. Met het volgen en afronden van de master fysiotherapie in Utrecht blijkt dat de kans op uw droombaan vele malen groter wordt. Als fysiotherapeut met een masterdiploma bent u specialist op het gebied van patiënten met een specifieke en complexe zorgvraag. Daarbij is interprofessionele samenwerking belangrijk en heeft u een duidelijke rol in het zorgnetwerk. 

Accreditatie

De opleiding master Fysiotherapie is dit jaar als eerste opleiding gevisiteerd en geaccrediteerd. Naast de ‘beoogde leerresultaten’, ‘toetsing’, ‘gerealiseerde leeromgeving’ die allen met een ‘goed’ zijn beoordeeld, is de ‘onderwijsleeromgeving’ zelfs beoordeeld met een ‘excellent’. Een unieke prestatie in Nederland wat de kwaliteit van de opleiding weerspiegelt.

Specialisaties

U heeft keuze uit vijf specialisaties: Geriatriefysiotherapie, Kinderfysiotherapie, Orthopedische manuele therapie, Psychosomatische fysiotherapie en Sportfysiotherapie. De deeltijdopleiding duurt drie jaar, waarna u een MSc in de fysiotherapie bent in één van de vijf specialisaties. Staat u als specialist geregistreerd in een deelregister van het CKR en wilt u zich de nieuwe vereiste competenties eigen maken? Dan kunt u een versneld traject volgen. 

Voor wie?

Zowel vakinhoudelijke als initiatiefrijke therapeuten komen tot hun recht binnen de opleiding. Daarbij is een analytisch vermogen en een goede leesvaardigheid in het Engels belangrijk. Ook moet u goed kunnen plannen en zelfstandig kunnen werken.

Losse keuzemodules volgen?

De opleiding master Fysiotherapie van de University of Applied Sciences Utrecht (Hogeschool Utrecht) leidt vanaf 2005 gespecialiseerde fysiotherapeuten op tot master Fysiotherapie in vijf specialisaties. De modulaire structuur van de opleiding schept mogelijkheden om in het kader van Leven Lang Leren bepaalde modules ook open te stellen voor collega’s uit het werkveld die niet zijn ingeschreven als masterstudent, maar die zich wel inhoudelijk op masterniveau in een bepaald thema willen verdiepen. Deze losse keuzemodules zijn geaccrediteerd door zowel KNGF als het Keurmerk Fysiotherapie.

Studiebelasting

De studie is goed te combineren met een deeltijdbaan. Houd rekening met 15 tot 20 uur studielast per week inclusief één contactdag van 8 uur. Vier dagen werken naast de contactdag is mogelijk. Veel collega’s kiezen ervoor om drie dagen te werken waardoor een vrije studiedag in de week ontstaat. Goed om te realiseren is dat de opleiding en haar opdrachten direct aansluiten bij het dagelijks werk als fysiotherapeut. Veel van de opdrachten doet u op de eigen werkplek, wat de studielast ten goede komt.

Werkplek

Voor deze opleiding wordt een relevante praktijkplek gevraagd om een verbinding te maken tussen opleiding en praktijk. Heeft u al een werkplek in het domein van het specialisme? Tijdens het intakegesprek bespreken we of uw werkplek geschikt is om de opleidingscompetenties te ontwikkelen. Heeft u nog geen werkplek? Dan zoeken we samen met u naar een oplossing. 

Flexibel onderwijs

De opleiding biedt u de mogelijkheid uw eigen tempo te bepalen. Heeft u bijvoorbeeld veel relevante werkervaring, dan kunt u bepaalde toetsen maken zonder de colleges te volgen. Zo kunt u uw opleidingsduur aanzienlijk verkorten. Andersom werkt het ook. Heeft u een drukke periode op het werk? Dan kunt u modules op een later moment oppakken. Een intakegesprek en coaching helpen u bij het bepalen van uw persoonlijke leerroute. Lees meer over flexibel onderwijs.

 

Data:

Het onderwijsprogramma van de master Fysiotherapie duurt standaard 3 jaar in deeltijd en start elk jaar op 1 september. In overleg kunt u gedurende het jaar ook op andere momenten instromen: op 1 november 2017, 1 februari 2018 of 1 april 2018. Indien gewenst kunt u onderwijs dat u heeft gemist het volgende jaar afnemen. De toetsing wordt vier keer per jaar aangeboden:

 

Blok A: start 1 september, inschrijven voor 15 augustus 2018           
Blok B: start 12 november, inschrijven voor 1 oktober
Blok C: start 4 februari, inschrijven voor 1 januari
Blok D: start 15 april, inschrijven voor 1 maart

 

Lesdagen Geriatrie en Kinderfysiotherapie: maandag, van 9.00 tot 18.00 uur.
Lesdagen Orthopedische manuele therapie, Psychosomatische fysiotherapie en Sportfysiotherapie: vrijdag, 9.00 tot 18.00 uur.

Prijsinformatie:

Elk jaar bepaalt het College van Bestuur de hoogte van het collegegeld. Dit wordt in het voorjaar van 2018 bekendgemaakt. U kunt als richtlijn het collegegeld voor studiejaar 2017-2018 aanhouden: per jaar € 6.190 (vrij van btw), losse mastermodule € 995.
 
Nieuwe regeling: Studiefinanciering met behulp van het Levenlanglerenkrediet
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap biedt vanaf studiejaar 2017-2018 de mogelijkheid geld te lenen om het collegegeld te betalen. Dit zogenaamde Levenlanglerenkrediet kunt u voor aanvang van de studie aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Locatie: Heidelberglaan 7 Utrecht
Omvang:

90 ECTS credits

Toelatingseisen:

Een afgeronde bacheloropleiding Fysiotherapie of bacheloropleiding Oefentherapie. Bij aanmelding vóór het behalen van het bachelor diploma wordt u voorlopig op de wachtlijst geplaatst.

 

Samenstelling groepen:
Naast de wachtlijst wordt bij de samenstelling van de groep ook gekeken naar een evenredige verhouding in vooropleiding (Bachelor Fysiotherapie, Oefentherapie Cesar en Mensendieck).

 

Procedure na toelating: intake & matching
Na aanmelding voor uw opleiding via studielink wordt u een intake vragenlijst toegestuurd. Wanneer u op basis van uw diploma toelaatbaar bent wordt u vervolgens uitgenodigd voor een intake- en matchingsgesprek met de opleiding. U wordt hierin verder geïnformeerd over de opleiding en u kunt uw persoonlijke vragen en verwachtingen over de studieroute en werkplek bespreken en die afstemmen met de mogelijkheden binnen de opleiding. Na afloop van dit gesprek ondertekent u een onderwijsovereenkomst voor het eerste studiejaar.”

Flexibel onderwijs: uw persoonlijke leerroute

Deze opleiding kunt u flexibel volgen: u bepaalt zelf hoe snel en in welke volgorde u studeert. Ook kunt u uw werkervaring direct verzilveren.

Lees meer

Open avond 17 april

Wilt u werk en studie combineren? Wilt u uw kennis verbreden? Kom dinsdag 17 april naar de open avond!


open avond voor professionals


Bewaren

Komt u ook?

Geaccrediteerde opleiding

Lees het rapport

Centrum voor Bewegingsstudies

Heidelberglaan 7

Heidelberglaan 7
3584 CS Utrecht

Heidelberglaan 7

Locatie-informatie

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten