Student HU ontwikkelt betere screening op hart- en vaatziekten bij vrouwen

09-10-2017

Vrouwen boven de 70 hebben een hogere kans op hart- en vaatziekten dan mannen. Dat bleek uit het afstudeeronderzoek van Lonneke Kamer, verpleegkundig specialist bij Tergooi. Kamer ontwikkelt een screenings- en begeleidingsplan voor vrouwen in de hoogste risicogroep: zij die last hebben gehad van ernstige hoge bloeddruk tijdens een zwangerschap. Kamer deelde haar onderzoek en plannen tijdens haar afstudeerpresentatie van de masteropleiding Advanced Nursing Practice.

“Vrouwen zijn moeilijker wetenschappelijk te onderzoeken, en daardoor minder interessant” aldus Kamer. “Dat komt doordat ze meer last hebben van hormonale schommelingen. Plat gezegd: als je er een pilletje in stopt en ze wordt chagrijnig, komt dat dan door dat pilletje of doordat ze ongesteld is? Daarom representeert ‘de man’ in onderzoek ‘de mens’. Bij hart- en vaatziekten is dat een probleem, want mannen hebben andere klachten dan vrouwen. Als een man een hartaanval krijgt, heeft hij pijn op de borst en een uitstraling daarvan naar zijn linkerarm. Een vrouw wordt moe, krijgt zweetaanvallen en pijn tussen de schouderbladen.” Maar die klachten zijn door een arts minder makkelijk terug te voeren op een aankondiging van een hartaanval: dit soort klachten kunnen allerlei oorzaken hebben, waaronder de overgang.

Acht keer meer risico

“Ik vroeg me af hoe we tóch het risico op een hartaanval bij vrouwen kunnen verminderen. Daarom heb ik gekeken welke groep de hoogste kans hierop had. Vrouwen die roken blijken een vier keer hogere kans te lopen op een hartaanval. Maar vrouwen die ernstige last van hoge bloeddruk hadden tijdens hun zwangerschap, lopen zelfs acht keer meer risico. Ook als die zwangerschap jaren geleden is”, aldus Kamer. Voor deze vrouwen ontwikkelt ze een preventietraject. “We willen hen bewust maken van het hogere risico dat ze lopen op hart- en vaatziekten en van de invloed die zij erop hebben.” Begeleiding op gebied van voeding, beweging en stoppen met roken is onderdeel van het traject.

De masteropleiding Advanced Nursing Practice

Kamer is enthousiast over de manier waarop de opleiding Advanced Nursing Practice haar heeft ondersteund in haar ontwikkeling: “De MANP heeft mij een mogelijkheid gebracht om patiëntenzorg te combineren met wetenschap en innovatie.” Kamer ontving de tweede prijs voor de beste Masterthese op het jaarcongres van de beroepsvereniging voor Verpleegkundig Specialisten V&VN VS.