HU schoolt hoogopgeleiden om tot ICT'ers

24-08-2017

In september start de HU met een nieuw opleidingstraject, ICT Omscholing Business Analist. Hiermee kunnen hoogopgeleiden (hbo en wo) zonder specifieke IT-achtergrond zich laten omscholen naar een IT-functie op hbo-niveau en direct in een baan van start gaan.

ICT omscholingEr is in de regio Utrecht een groot tekort aan ICT’ers. Veel vacatures blijven onvervuld. Tegelijkertijd vinden lang niet alle hoogopgeleiden werk, of enkel werk ver onder hun opleidingsniveau. Met het omscholingstraject wil Hogeschool Utrecht bijdragen aan een oplossing voor deze problematiek, door samen te werken met strategische partners.

Werkend leren richting baan

Het omscholingstraject van een jaar bestaat voor een groot deel uit werkend leren: twee tot vier dagen per week bij een omscholingsbedrijf. Daarnaast wordt om de week op vrijdag en zaterdag onderwijs gevolgd aan Hogeschool Utrecht. Als zowel het omscholingsbedrijf als de kandidaat na een jaar tevreden zijn over het werk, stroomt de kersverse ICT’er door naar een baan als Business Analist bij het bedrijf.

Samenwerking met de KvK

De omscholingswerkplekken zijn een voorwaarde van de opleiding. De eerste onderneming die deze biedt, is de Kamer van Koophandel (KvK). Sander de Bree, ontwikkelaar bij de KvK: “Binnen de ICT-tak van de KvK is het de eerste keer dat er op deze manier wordt gewerkt. Er is het afgelopen jaar samen met de HU ervaring opgedaan om trainees, waarvan een deel met een niet ICT-achtergrond, als team op te leiden en uiteindelijk een baan aan te bieden. We denken dat dit één van de manieren is om ons in de overspannen ICT-arbeidsmarkt te onderscheiden en onze ambities waar te maken.”

Eerste kandidaten

Het traject wordt als maatwerk aangeboden. Een van de eerste kandidaten is Marianne Kohsiek. Zij is de afgelopen achttien jaar onafgebroken werkzaam geweest binnen projectmanagement en heeft veel ervaring opgedaan bij uiteenlopende bedrijven. Nu wil zij haar affiniteit met ICT graag verder ontwikkelen. “Ik kijk ernaar uit om de brug slaan tussen de business requirements en de ICT-oplossingen.”