Berenschot: een relevante werkomgeving voor ICT Omscholing

01-05-2018

Hoogopgeleid maar geen baan? Of geen baan op het juiste niveau? De opleiding ICT Omscholing Business Analist van Hogeschool Utrecht biedt kans op een mooie baan in een groeiende sector. Daar is wel een omscholingswerkplek voor nodig. Jelle Wolters liet zien dat die ook op hogere leeftijd nog te vinden is – bijvoorbeeld bij Berenschot.

Jelle WoltersDoor snelgroeiende, technologische ontwikkelingen verandert de wereldwijde industrie razendsnel. Banen verdwijnen, banen veranderen en nieuwe banen ontstaan. De behoefte aan talent, kennis en kunde verandert. Deze veranderingen zijn in de ICT-sector sterk voelbaar – én in andere sectoren, want banen kennen meer en meer ICT-componenten. De vraag naar ICT’ers is groot, met name op hbo- en wo-niveau. En dat, terwijl er veel hbo’ers en academici zijn die nu geen werk kunnen vinden op hun opleidingsniveau. Hogeschool Utrecht helpt deze mismatch tussen vraag en aanbod te verkleinen met de opleiding ICT Omscholing Business Analist. Met dit eenjarige, praktijkgerichte traject kunnen hoogopgeleiden (hbo+) zonder specifieke ICT-achtergrond zich laten omscholen naar de ICT-functie van Business Analist op hbo-niveau. Om te kunnen starten met dit omscholingstraject is een omscholingswerkplek met relevante werkomgeving nodig, om de theorie direct in de praktijk te kunnen brengen. Het bieden van zo’n omscholingswerkplek is voor bedrijven een kans om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en tegelijk een sterk gemotiveerd, hoogopgeleid talent in huis te halen.

Jelle Wolters

Jelle Wolters volgde na zijn middelbare school Hoger Laboratorium Onderwijs (destijds HBO Klinische Chemie). Na zo’n twintig jaar te hebben gewerkt in sales- en marketingfuncties in zowel de medische als de dentale markt, raakte Jelle begin 2016 werkloos. Hij is op zoek gegaan naar kansen. “Ik ontdekte het tekort aan personeel in de ICT-markt en het bestaan van het omscholingsprogramma van Hogeschool Utrecht. Om dit te kunnen gaan doen, had ik een omscholingswerkgever nodig. Die ben ik gaan zoeken.” Jelle zette op een rij wat zijn toegevoegde waarde voor omscholingswerkgevers kon zijn, met de bijbehorende opbrengsten en kosten.

De Normaalste Zaak

Jelle bezocht verschillende beurzen om werkgevers te ontmoeten. Op een van die beurzen kwam hij in contact met De Normaalste Zaak: een groeiend netwerk van bijna 500 bedrijven. Zij bouwen aan een arbeidsmarkt waarin iedereen die kan en wil werken welkom is, met inzet naar vermogen. Een van de partners van De Normaalste Zaak is organisatieadviesbureau Berenschot. Een werkgever met een actief beleid in inclusief werkgeverschap, om te komen tot een divers personeelsbestand waarin iedereen ongeacht zijn achtergrond welkom is. Het is in 2014 het traject ‘Berenschot Inclusief’ gestart: bewust streven naar medewerkers met verschillende achtergronden. In februari 2018 is Jelle ICT Omscholing gestart bij Berenschot. “Met eigen initiatief kun je zeker werkgevers vinden die graag meewerken aan dergelijke mooie initiatieven, zelfs als je al wat ouder bent”, aldus Jelle Wolters.