Begeleiden van leerlingen met een vluchtelingachtergrond (dit evenement is geweest)

01-11-2017

Het Seminarium voor Orthopedagogiek krijgt met regelmaat vragen over de opvang van leerlingen met een vluchtelingachtergrond. In antwoord op deze vragen zijn drie lesbijeenkomsten ontwikkeld met achtergronden en praktijkervaringen, zodat de eerste stappen op weg naar een goede begeleiding van leerlingen met een vluchtelingachtergrond gezet kunnen worden.

vluchtelingenachtergrond

Hoe  begeleiden we het taalverwervingsproces en de sociaal-emotionele ontwikkeling bij leerlingen met een vluchtelingachtergrond? Welke kennis hebben we nodig met betrekking tot de cultuurverschillen, hoe gaan we om met het verwerken van stressvolle gebeurtenissen, welke materialen zijn beschikbaar en hoe organiseren we het onderwijs aan hen? Onder andere deze vragen komen aan bod in de lesbijeenkomsten.

1. In de eerste bijeenkomst gaat alle aandacht uit naar taalverwerving.  Aan de orde komen: taalverwerving, de invloed van de leeftijd op taalverwerving, de invloed van T1 op T2 en de betekenis daarvan voor de schoolpraktijk.

2. In de tweede bijeenkomst staat de sociaal-emotionele ontwikkeling centraal. Aan de orde komen: het begeleiden van de sociaal-emotionele ontwikkeling, interculturele communicatie en de invloed van stressvolle gebeurtenissen op de ontwikkeling van leerlingen met een vluchtelingachtergrond.

3. In de derde bijeenkomst komt het onderwerp trauma aan de orde. Wat kan de leraar en wat kan de school doen aan preventie? Er wordt een materialenmarkt georganiseerd, waar beschikbare materialen en methodieken worden besproken en er is tijd voor het uitwisselen van goede ervaringen onder deelnemers en/of met genodigden.

B1: woensdag 1 november van 10.00 – 13.00 uur
B2 en 3: donderdag 30 november 10.00 – 16.00 uur

Door: Mary Vink, John Ritzen en Astrid van Hertum
Omvang: 3 bijeenkomsten (met een minimum van 15 deelnemers en een maximum van 25 deelnemers)