Journalistiek voor academici en professionals

Heb jij een academische studie afgerond en wil je je verdiepen in de journalistiek? Dan is Journalistiek voor academici en professionals de cursus voor jou. Je leert hoe je jouw academische kwaliteiten inzet voor een succesvolle carrière in de journalistiek.

Cursus Journalistiek voor academici: voorbeeld van een lessituatie

Tijdens deze cursus journalistiek leer je het journalistieke proces beheersen van begin tot eind. Je gaat nadenken over doel en doelgroep, veldwerk doen, bronnenonderzoek uitvoeren, zelf journalistiek schrijven, schrappen en redigeren. Zo leer je precies wat jouw sterke punten zijn. Verder leer je je weg kennen in het Nederlandse medialandschap en alles wat nodig is om betaalde opdrachten te verwerven.

Handig om te weten

Startmoment 20 september 2024
Lesdata 20, 27 sep, 4, 11, 18 okt, 8, 22, 29 nov, 13, 20 dec 2024, 10, 17, 31 jan, 7, 14 feb, 7, 21, 28 mrt, 4, 11, 25 apr 9, 23 mei, 6, 13, 20 en 27 jun 2025
Vrijdag 9.30-16.30 uur
Studie-investering 6 – 10 uur studiebelasting per bijeenkomst
Kosten

€ 5550 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht , Incompany
Diploma Certificaat van deelname

Online open avonden

Bezoek onze online open avonden tussen 28 mei en 7 juni. Wij staan klaar voor jou en je vragen.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

ICT-problemen bij de overheid, zware criminaliteit in Brabantse dorpen, kindermisbruik in de kerk; zonder hardnekkige onderzoeksjournalisten zou er niets over bekend zijn geworden. Tijdens deze cursus zorgen wij ervoor dat je alle facetten van de journalistiek leert beheersen, waardoor jij als journalist een belangrijke maatschappelijke rol kan vervullen.

Tijdens de cursus werk je in een groep aan je vaardigheden. Vakdocenten en gerenommeerde journalisten behandelen de verschillende aspecten van het vak. Schrijven, redigeren, bronnenonderzoek, pitchen, veldwerk... alles komt aan bod. Werkbezoeken horen ook bij de cursus: we gaan bijvoorbeeld naar de redactie van een publieke omroep en de Nacht van de Journalistiek. Ook een rondleiding door politiek Den Haag staat op het programma. Tot slot loop je kort stage.

  • opleidingsdagen: je krijgt college aan de hogeschool
  • werkbezoeken: je gaat langs bij bedrijven uit de praktijk
  • opdrachten: je voert individuele opdrachten uit, maar ook duo- of groepsopdrachten
  • stage: je loopt minimaal vijf dagen stage bij een werkplek die je zelf uitkiest
  • individuele begeleiding: je bespreekt je leerdoelen en -voortgang met een mentor
  • eindopdracht: je maakt een magazine dat on- en offline wordt gepubliceerd

Tijdens de opleiding krijg je individuele begeleiding van een mentor. Voor de start van de opleiding heb je een intakegesprek met hem of haar, waarin je bespreekt wat je wilt bereiken met de opleiding en welke kwaliteiten je wilt ontwikkelen. Ook bij vragen of problemen is de mentor je eerste aanspreekpunt.

De cursus Journalistiek voor academici en professionals is intensief. Naast de lesdagen ben je op pad om bijvoorbeeld een persconferentie te bezoeken, bronnenonderzoek te doen of een interview af te nemen. Daarnaast bestudeer je vakliteratuur, schrijf je artikelen en loop je een aantal dagen stage. Houd rekening met 6 tot 10 uur studiebelasting per bijeenkomst.

Op een aantal van de tussenliggende vrijdagen leg je werkbezoeken af met je mede-cursisten. Je gaat bijvoorbeeld naar de redactie van een publieke omroep, een uitgeefconcern, een vakcongres en naar de Nacht van de Journalistiek. Ook een rondleiding door politiek Den Haag staat op het programma. De werkbezoeken zijn niet vrijblijvend. Er is altijd een journalistieke opdracht aan verbonden: een opdracht die je tijdens de opleidingsdagen voorbereidt en later bespreekt.

We gaan ervan uit dat je een eigen laptop meeneemt. Je kunt ook een laptop van de HU reserveren als dat nodig is. Daarvoor stuur je een e-mail met je aanvraag naar ccj@hu.nl.

Toelating

We vragen academisch werk- en denkniveau. Deelname is afhankelijk van selectie. Graag ontvangen wij je cv, een motivatie en drie voorbeelden van artikelen die je misschien al hebt geschreven. Nadat we je aanmelding met de gevraagde stukken hebben beoordeeld, laten we je weten of je bent toegelaten. Hoe sneller je je aanmeldt, hoe groter de kans is dat je een plek bemachtigt.

Docenten

De docenten van Journalistiek voor academici en professionals hebben hun sporen verdiend als journalist én als docent. Er zijn vier vaste kerndocenten, maar je krijgt ook les van een wisselend aantal vakspecialisten en gastdocenten.

Mirjam Janssen

Mirjam Janssen

Historicus, eindredacteur en schrijftrainer. Auteur van Liefde in de Lage Landen. Een portret van Nederland in 15 huwelijken (2020).

Marjolein Stoop

Marjolein Stoop

Trainer, filmer, podcastmaker en journalist. Ze is kerndocent bij de opleiding Journalistiek voor Academici aan de HU en werkte in de beroepspraktijk voor radio, tv en internet (o.a. Avro, NPS en Wereldomroep) en de Dutch Filmers Academy (DFA).

 Toine Kamphuis

Toine Kamphuis

Journalist, copywriter en allround docent communicatieve vaardigheden.

Sander Koenen

Sander Koenen

Journalist en schrijft boeken, waaronder biografieën van André Kuipers en Peter van Uhm.

Na deze opleiding

Na de opleiding krijg je het certificaat Journalistiek voor academici en professionals. Dit certificaat heeft een zeer goede naam in de branche. Dit certificaat wordt aangevuld met een bijlage waarin de mentor beschrijft welke wapenfeiten je tijdens de opleiding hebt behaald en wat je sterke punten als journalist zijn. Hiermee kun je als journalist aan de slag.

Na de opleiding beheers jij het schrijven, redigeren en publiceren van journalistieke teksten. Ook kun je veldwerk, onderzoek en pitches uitvoeren. Je kent ook het belang van doelgroepen en weet hoe je je artikelen zo kunt aanpassen dat er een goede match is. Kortom: jij beheerst de basis die elke journalist nodig heeft.

Wil je na de cursus Journalistiek voor academici en professionals nog verder leren? Dan heeft Hogeschool Utrecht waarschijnlijk verdiepingscursussen voor je die je interessant vindt.

Overige informatie

De opleiding Journalistiek voor academici en professionals kost € 5550, vrij van btw. Dit bedrag is inclusief studiemateriaal, werkbezoeken, begeleiding, locatie en catering (koffie- en theearrangement) tijdens opleidingsdagen. Andere reis- en verblijfkosten (bij opdrachten, werkbezoek of stage) zijn wel voor eigen rekening.

Er zijn 26 lesdagen op vrijdag. De lessen starten om 9.30 uur en duren tot 16.30 uur.

Kijk voor uitgebreide informatie op de website Journalistiek voor academici.

Waarom Journalistiek voor academici en professionals bij de HU?

  • Docenten uit de praktijk

    De docenten van Hogeschool Utrecht halen het beste in je naar boven. Ongeacht je aanvangsniveau: je treft docenten die met beide benen in de praktijk staan en excelleren in trainen.

  • Presenteer je werk aan potentiële opdrachtgevers.

    Als afsluiting van het leertraject produceer je samen met medecursisten een magazine dat zowel in print als online wordt gepubliceerd. Je werkt op deze manier aan het ultieme visitekaartje: een journalistieke productie die aan de strengste eisen voldoet. Zo kun je je werk presenteren aan potentiële opdrachtgevers.

  • Krijg begeleiding die werkt

    Jouw groei als student staat voorop, daarom steekt de HU veel tijd en energie in begeleiding en advies.

Direct contact

Sabine Donker

Programmaleider journalistiek
Studenten samen aan het werk in lesomgeving

Interesse in de opleiding Journalistiek voor academici en professionals?

Volg deze opleiding