Zippys vrienden

Seminarium voor Orthopedagogiek heeft Zippy’s Vrienden in de armen gesloten

Zippy’s Vrienden is een in Engeland ontwikkeld lesprogramma dat kinderen van ongeveer 5 tot 8 jaar sociale en emotionele vaardigheden bijbrengt. Kinderen krijgen net als volwassenen soms te maken met tegenslagen en verdriet. Een zieke oma, gescheiden ouders, een dode cavia, ruzie met een vriendje of zakken voor een zwemdiploma. Zippy’s Vrienden, een uitgekiend lesprogramma dat zijn waarde in het buitenland heeft bewezen, leert hun stapsgewijs wat ze met allerlei gevoelens kunnen doen.

In onze ogen helpt Zippy’s Vrienden jonge kinderen om te praten over al deze factoren die ook hun invloed op hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling hebben. Niet voor niets heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit internationale trainingsprogramma aanbevolen. In het verlengde daarvan bevelen wij Zippy’s Vrienden aan op de scholen.

Inmiddels zijn vier docenten van het Seminarium voor Orthopedagogiek geschoold in het geven van Zippy's Vrienden.

Het belang van een goede methode en begeleiding

Kees van Overveld is naast docent tevens de landelijke specialist binnen het Seminarium als het gaat om opleidingen, methodes en publicaties op het gebied van gedrag(sproblemen). Hij deed met collega Jos Louwe promotieonderzoek naar de invloed van met name het PAD-leerplan op de gedragsontwikkeling van agressieve kinderen.

"Vastgesteld werd dat de inhoud van de teamscholing op de diverse te werven scholen invloed zou kunnen hebben op de pedagogische aanpak van de kinderen en dus mogelijk ook op de ontwikkeling van agressie. Een goede methode en begeleiding doet er dus toe, al zijn lang niet alle methodes kwalitatief goed en doeltreffend. Dat is tijdens ons onderzoek wel gebleken. Zippy’s Vrienden werkt ook min of meer volgens dezelfde principes als het PAD-leerplan en daarom spreekt het ons ook zo aan.’"

Zippy's Vrienden invoeren en meer informatie

Mocht u Zippy's Vrienden nu op school willen invoeren, neem dan contact op met onze specialist: drs. Cor Hulsbus, 06-149 88 149.

Kijk voor meer informatie ook op de website van Zippy's Vrienden.