HU Mediators en trainers

Mediators en coördinatoren

Marion Uitslag (directeur van HU Mediation, coördinator en trainer post-bacherloropleiding Mediation, MFN Registermediator)

Marion Uitslag

“De meeste mensen die een mediationopleiding komen volgen, willen conflicten de wereld uit helpen. Dat is een prachtig streven maar voordat dit kan, moet het conflict en vooral dat wat ermee samenhangt worden omarmd. Tijdens de opleiding proberen we over te brengen dat het zaak is om je met het conflict en de conflicterende partijen te verbinden, terwijl de onpartijdigheid gehandhaafd moet worden.”

“Wat ik zo waardeer aan onze opleiding is dat we de tijd hebben om de cursisten zo goed te leren kennen dat duidelijk wordt wie wat moet leren, zodat wij hierop kunnen sturen.”

Marion is ervan overtuigd dat mediation de beste manier is om een conflict op te lossen als de betrokkenen dat niet zelf kunnen. Zolang degenen, die een conflict met elkaar hebben, nog iets met elkaar moeten (bijvoorbeeld samenwerken of een kind groot brengen), verergert het conflict doorgaans als het niet wordt opgelost. Een juridische gang levert misschien wel een uitkomst op, maar in het algemeen is daarmee het conflict niet uit de wereld.

Marion is opgeleid tot coach, supervisor, jurist, cultureel werker, maatschappelijk werker en mediator. Marion is als mediator verbonden aan de Rechtbanken Utrecht, Almere, en Zwolle en aan de juridische loketten in Utrecht en Amersfoort. Zij staat ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Zij verzorgt trainingen – op maat gemaakt – op het terrein van communicatie en conflicthantering, Marion geeft regelmatig lezingen op (internationale) congressen.
Marion traint ook in de Masteropleiding ‘Conflictmanagement en Mediation’ van Schouten en Nelissen.

Marion is de (co-) auteur van diverse artikelen en boeken (zie publicaties). Deze publicaties hebben met elkaar gemeen dat zij gaan over conflicten.

Marion medieert vooral op het terrein van arbeidsconflicten, omgang en op het strafrecht terrein. Zij is o.a. verbonden aan de mediationpilot van de politie Utrecht.
Zij is assessor (beoordelaar van het verplichte (video)assessment om tot het register van de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) te worden toegelaten), daarnaast is zij ook peerreviewer voor de MfN(beoordelaar van de praktijken van mediators om in het register te kunnen blijven).

Tobia Westra (coördinator en trainer in de post-bacherloropleiding Mediation, MfN Registermediator)

Tobia Westra

Tobia heeft ervaring opgedaan in de jeugdzorg, onder andere als gezinsvoogd. Ook is zij supervisor/trainer geweest in de TBS-kliniek de Kijvelanden. Sinds 2002 werkt ze bij Hogeschool Utrecht. In 2004 startte zij met de opleiding tot mediator en nu is Tobia MfN registermediator.
Tobia coördineert de minor Conflicthantering en mediation aan Hogeschool Utrecht en de Engelstalige Summercourse "Conflictresolution and Mediation Skills" aan de Summerschool Utrecht. Deze heeft zij mede ontwikkeld.
Ook is zij werkzaam bij HU Mediation als coördinator en trainer mediationvaardigheden. Tobia heeft drie jaar buurtbemiddeling gedaan en is sinds 2009 rechtbankmediator/ herstelbemiddelaar. In deze functie komt voor haar al haar werkervaring samen.
Daarnaast is Tobia MfN geregistreerd Family mediator, waarbij zij zich vooral richt op de omgangsbemiddeling. Ook hier komt haar werkervaring weer bij elkaar.

Tanja van Mazijk (coördinator en trainer post-bacherloropleiding Mediation, MfN Registermediator)

Tanja van Mzijk

“Een conflict is verstorend, veroorzaakt onrust en afhankelijk van de kwestie ook pijn. Het mooie van mediaten is dat je niet alleen tot een praktische oplossing van het conflict tussen partijen kunt komen maar dat je de onrust en pijn ook een plaats kunt geven. Daar moet je trouwens wel in geloven en op bedacht zijn. Daarom heeft een goede mediator niet alleen kennis van zaken maar ook psychologisch inzicht en voeling met wat de mens beweegt.”

“Bij de post–bacheloropleiding Mediation wordt aan al deze aspecten aandacht besteed. Deelnemers maken kennis met de verschillende stromingen binnen mediation maar de nadruk wordt gelegd op het vinden van hun eigen stijl. Mediaten doe je niet met een boekje in je hand maar met jezelf en de talenten die jij hebt.”

Tanja is zelfstandig MfN registermediator en rechtbankmediator. Na de afronding van haar rechtenstudie heeft zij als advocaat gewerkt. In 2005 is zij haar eigen mediationpraktijk gestart. Naast haar praktijk is zij hogeschooldocent Arbeidsrecht en coördinator van de minor “Arbeidsrecht in de praktijk” bij Hogeschool Utrecht en leidt zij nieuwe mediators op bij de post-bacheloropleiding Mediation.

Carmen Dabekaussen (mediator en trainer)

Martie van Haastrecht (mediator)

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten