Alumni-activiteiten

Alumnidag 2013

Vrijdag 8 maart heeft de 10e alumnidag plaats gevonden op de Hogeschool te Utrecht. Met een record aantal van 120 personen starten we in collegezaal 0.62. Met de tasjes goed gevuld met  brood,pen papier en de altijd handige stressbal trapt Ron Willems af. Hij geeft een college over neurologie en de cervicale wervelkolom. Een duidelijke uitleg over radiculair pijn, reffered pijn, pseudoradiculaire pijn en radiculopathie komen aanbod. Vanuit de klinische praktijk begeleidt Willems zijn college met voorbeelden om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Uit het praatje van Willems blijkt eens te meer dat de anamnese van de fysiotherapeut een gouden middel is om te komen tot een goede diagnose. 75% van de diagnose wordt bepaald door anamnestische gegevens omdat diagnostische testen niet of nauwelijks betrouwbaar gebleken zijn uit de literatuur. De 120 leden van de Alumnivereniging Fyveau laten al gauw merken niet naar de Hogeschool gekomen te zijn om lui in de banken te hangen. Ron Willems wordt aan het einde van het college nog bevraagd over onduidelijkheden omtrent diagnostiek van cervicale problemen. 

Han Tijshen, sporttherapeut bij NEC, neemt na een ruim uur het stokje over van Ron. Han geeft een korte introductie over de prevalentie en incidentie van verschillende sport gerelateerde klachten. Vervolgens komt hij uit bij liesklachten in het algemeen en bij sporters in het bijzonder. Tijshen geeft met voorbeelden uit de literatuur aan wat op dit moment de gedachte is over diagnostiek en behandeling bij liesklachten.

Hólmich wordt regelmatig genoemd en geroemd om zijn studie naar liesklachten, ook de onderzoeken van Tijshen zelf in samenwerking met voetbalclubs komt aan bod. Uit het onderzoek van Tijshen, Tak en Langhout komt een opmerkelijk resultaat dat bij voetballers de mobiliteit in de heup(gemeten volgens eigen testbatterij) symmetrisch is. Bij voetballers met liesklachten wordt een verminderde mobiliteit van de heup gezien die soms wel op kan lopen tot 30/40 graden.  

Koffie..

Na de koffie is het tijd om praktisch aan de slag te gaan. Harry Lezeman en Martine Verwoerd geven een workshop omtrent de cervicale wervelkolom. Han Tijshen en Occo van IJseldijk zetten het college praktisch voort over  de lies. Han Tijshen laat in zijn college de testbatterij zien die gebruikt is om de mobiliteit in de heup te meten. Occo van IJseldijk geeft tips en trucs over de therapie bij liesklachten. De TRX is daarbij een handige tool. Martine Verwoerd laat in haar workshop zien buiten recalcitrante studenten met gemak ook de kritische collega van informatie te voorzien.  Het bestuur van de Alumni heeft bijna moeite de enthousiaste Harry Lezeman aan de gestelde tijden te houden! 

Afsluiting van de Alumnidag is wederom in de collegezaal, de vragen uit de zaal blijven uit, de algemene leden vergadering gaat zonder problemen en dus is iedereen klaar om zich als ieder jaar te laten verassen door het buffet van de DADO. Een geslaagde lustrum voor de Alumnivereniging, een record aantal bezoekers, interessante colleges en veel sfeer. 

Kijk hier naar het fotoverslag van de Alumnidag 2013.

Alumnidag 2012

Klik hier voor het verslag van de Alumnidag 2012

Alumnidag 2011

Op vrijdag 28 januari 2011 vond de Alumnidag plaats. Het onderwerp van deze dag was 'Over'trainen in de fysiotherapie. Een fysiotherapeut zonder trainingsmogelijkheden is een fysiotherapeut van vroeger. Vrijwel elke fysiotherapeut beschikt over mogelijkheden om patiënten te trainen. Iedere fysiotherapeut kan zich de fysiologische trainingsprincipes waarschijnlijk wel herinneren van de opleiding, maar hoe zit het ook alweer precies?

Tijdens de Alumnidag vond er een kleine herhaling plaats van de vorige alumnidag en een verdieping over hoe er op dit moment gedacht wordt over de fysiologie van het trainen.
Ook hebben we gekeken naar hoe je bij verschillen klachten moet trainen. Hoe werkt training bij diabetes mellitus, lage rug klachten, psychische problematiek en neurologische aandoening? Vanuit verschillende optieken is er gekeken naar de trainbare variabelen.

Lees ook:

Alumnidag 2009

Vrijdag 20 november was het weer zover: de jaarlijkse Alumnidag voor fysiotherapeuten afgestudeerd aan de HU. Deze informatieve en gezellige middag werd voor de zevende keer georganiseerd door het bestuur van de alumnivereniging Fyveau. Het thema van de lezingen en workshops dit jaar was: Het analyseren van het looppatroon in functioneel anatomisch perspectief; stoornissen en oplossingen bij belastingsgerelateerde onderbeenklachten in multidisciplinair verband. Het complete verslag van deze dag kunt u hier lezen.

Alumnidag 2008

Het verslag van de alumnidag van 2008 kunt u hier lezen. Het thema van deze dag was: ‘Zin en onzin van klinimetrie’. Ook kunt u hier de presentaties van deze dag van Harriët Wittink en Martin Ophey bekijken.

Alumnidag 2007

Het verslag over de vorige alumnidag kun je hier lezen.

Alumnidag 2006

Het verslag van de alumnidag van 2006 kun je hier lezen.